Jogurtový koláč jen ze 3 ingrediencí – zato bez cukru a mouky
Nemáte čas stát u plotny, ale potřebujete vytvořit chutný koláč jako pohoštění pro návštěvu, anebo pro své blízké, které honí akutní chuť na sladké? Upečte jim pudinkový koláč jen ze tří ingrediencí, k jehož přípravě nebudete potřebovat ani mouku a cukr.
Na rychlý jogurtový dort si připravte:
-
Slazený jogurt – 400 g
-
vajíčko – 4 ks
-
kukuřičný škrob – 40 g
Postupujte následovně:
1. Do hluboké misky vyklepněte čtyři vajíčka. Přidejte k nim slazený bílý jogurt a metličkou, vidličkou či elektrickým šlehačem šlehejte obě suroviny do té doby, dokud se vejce s jogurtem nepropojí do hladké a jednolité hmoty.
2. Kukuřičný škrob prosejte přes jemné sítko přímo do misky s vyšlehaným jogurtem s vajíčky a špachtlí ho jemně zapracujte do hmoty tak, abyste ji zahustili, ale nezůstaly vám v těstě žádné hrudky.
3. Připravte si kulatou dortovou formu a kus pergamenového papíru. Ten v rukou zmačkejte do malé kuličky a pak ho opět narovnejte do výchozího formátu. Díky promačkání papír změkne a bude se s ním snáze pracovat. Vložte ho do dortové formy tak, aby bezezbytku pokrýval celý vnitřní povrch.
4. Jogurtové těsto nalijte do formy s pečicím papírem a vložte ho do trouby předehřáté na 170 °C péct po dobu kolem 30 až 50 minut (přesná doba pečení závisí na vlastnostech vaší trouby, pro zjištění správného propečení zapíchněte do těsta párátko či špejli a pokud bude po vytažení vlhká s ulpívajícími kousky těsta, ještě ho dopečte).
5. Po dopečení dort vyjměte z trouby a nechte ho úplně vychladnout. Spolu s formou ho pak vložte asi na hodinu až dvě do lednice vychladit a ztuhnout. Poté z něho opatrně stáhněte pečicí papír a přeneste dort na talíř.
6. Pokud chcete, před podáváním posypejte povrch dortu přes sítko moučkovým cukrem, anebo jej ozdobte rozpuštěnou čokoládou nebo šlehačkou.
7. Podávejte dort s velkou chutí a se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.