Ořechy v našem jídelníčku
Jídelníček každého z nás by měl být co nejvíce rozmanitý a zdravý. Měl by obsahovat dostatek zeleniny, kvalitních sacharidů a tuků a také proteiny. Ořechy nám do jídelníčku přinesou dostatek kvalitních tuků ale také nepostradatelnou vlákninu, která pomáhá našemu zažívání. Jaké ořechy do jídelníčku zařadit?
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy známe snad všichni. Na vánoce je přidáváme do pečení cukroví, přes rok do dortů. Můžete je však jíst i jen tak samotné, jsou totiž velice zdravé. Zabraňují stárnutí buněk organismu a chrání před záněty. Regulují krevní tlak a posilují imunitu. Údajně také podporují chuť na sex a mužskou potenci…
Mandle
Mandle jsou velice oblíbeným druhem ořechů, jsou totiž jemnější než ořechy vlašské ale přes to jsou u nás velice dobře dostupné. Obsahují velké množství vlákniny, antioxidanty a spoustu vitamínu E. Mandle se u nás konzumují poměrně hodně a připravují se z nich i různé dezerty, ke kterým se využívá mandlové mouky.
Kešu
Kešu ořechy jsou chuťově dokonalé a navíc obsahují velké množství hořčíku, zinku a železa. Konzumací podpoříte imunitu a také svoji paměť. Pozor ale na ochucené kešu, pražené a solené. Ty moc vhodné nejsou, volte spíše plody v natural verzi.
Para ořechy
U nás nepříliš známé para ořechy obsahují velké množství selenu, který bojuje proti vzniku rakoviny. Obsahují velké množství kalorií, hodí se tím pádem spíše pro sportovce, kteří potřebují rychle doplnit energii a nemají čas se hned najíst.
Lískové ořechy
Lískové oříšky snižují krevní tlak, podporují trávení, snižují hladinu cukru a tuku v krvi, mineralizují kosti, podporují tvorbu červených krvinek a navíc skvěle chutnají. Jsou také jedním z nejlépe dostupných ořechů v našich končinách.
Makadamové ořechy
Makadamové ořechy jsou velice kalorické. Nejkaloričtější ze všech ořechů. Obsahují velké množství mononasycených tuků, které snižují cholesterol a cukr v krvi. Podporují imunitu a zlepšují kvalitu pokožky. Pokud však nesportujete, dopřejte si je spíše zřídka.